Svetlobno onesnaženje v Novi Gorici in okolici

Svetlobno onesnaženje v Novi Gorici in okolici

Primož Kuk nam je poslal serijo kvalitetnih nočnih posnetkov, ki prikazujejo katastrofalne razsežnosti svetlobnega onesnaženja v Novi Gorici in okolici. Slike in podnapisi povedo vse. Posneto v jeseni 2007.


Slika 1: Nova industrijska cona v Šempetru. Tam svetilke sicer še vedno ne gorijo, so pa bile postavljene nekje v začetku leta 2007. So vse nezasenčene CX vetilke. Ko bo gorelo zna biti živ obup. Nasproti indrustrijske cone je novo golf grišče (moram še poslikat), ki je po novem dobilo neke grozne reflektorje, da lahko gospodje igrajo golf ponoči (lahko si predstavljate svetlobo potrebno da lepo vidiš tisto žogico ponoči…)


Slika 2: Ulica Ivana Suliča v Šempetru pri Gorici ; montirane so strahotne svetilke (tiste stare pravokotne z dvema paraboloma) na ogromnih drogovih, v nekaterih gorijo obe žarnice, rezultat je lepo viden na slikah. Stanovalci morajo spuščati rolete, sicer je nemogoče spati


Slika 3: Konec avtoceste po vipavski dolini, prihod na mednarodni mejni prehod Vrtojba. Razsvetljava je podobno pretirana, kot na ljubljanski obvoznici, le da so tu razsvetljena še parkirna mesta. Vse skupaj je lepo vidno na panoramskem posnetku na sliki 4, slikano iz hriba Mark (oz. Sv. Mark po starem) nad Šempetrom.


Slika 4: MMP Vrtojba je celotno območje, kjer so na sliki močnejše svetilke. Spodaj so hale Iskre avtoelektrike. Med Iskro in MMP je novo igrišče za golf, tako da bi sedaj nov posnetek izgledal še bolj brutalno. Levo od Iskre pa je nov del industrijske cone, viden na sliki 1 (ki še ne gori).


Slika 5: spodaj center Šempetra pri Gorici, zadaj (čez polje) Gorica, na obzorju ostale vasi po Furlaniji.


Slika 6: Nova Gorica slikana iz Kapele (Kostanjevice), torej iz juga proti severu med nogometno tekmo, kar pomeni lahko tudi 2X na teden. Zadaj se osvetljena cerkev Svete Gore lahko samo skrije.


Slika 7: stara cesta med Šempetrom in Novo gorico. Med mostovoma na sliki so lani postavli 4 zasenčene svetilke, saj je bil edini del, ki še ni imel svetilk na tem delu. Pod prvim mostom, poleg potoka Vrotjbice gre tudi osvetljena kolesarska steza, pod drugim pa poleg železnice še brutalno osvetljena Šempeterska obvoznica, ki je prava izguba energije, saj nima ne pločnika, celo za kolesarje je prepovedana (z znakom), pa je vseeno osvetljena.


Slika 8: Brutalno osvetljena Šempeterska obvoznica, ki je prava izguba energije. Nima niti pločnika, celo za kolesarje je vožnja prepovedana (z znakom), pa je vseeno osvetljena??? Razsvetljava izvedena s svetilkami tipa CX z izbočeno kapo


Slika 9: slika Goriške in Furlanije: desno spodaj Nova Gorica, ki je bistveno svetlejša od stare Gorice, ki se jo drži in poteka med hriboma levo proti svetli packi, ki najbolj pade v oči, to je že prej omenjen MMP Vrtojba. Zadaj Furlanija. Mogoče si na tem posnetku težko predstavljamo temno noč, opisano na kamnu spomenika.