Svetlobni topovi na koncertu Telekoma

Svetlobni topovi na koncertu Telekoma

Preprečen poizkus uporabe svetlobnih topov na koncertu Telekoma

Javni denar porabljen za onesnaževanje okolja

V sredo 3. septembra 2008 smo člani Temnega neba in simpatizerji v samo 3 minutah uspeli ugasniti svetlobni snop nad Ljubljano (sky-bemeamer). Postavilo jih je angleško podjetje ob koncertu, ki ga je potem v petek 5. septembra organiziral Telekom Slovenije, ki je v večinski lasti države. Uporaba svetlobnih topov je namreč z uredbo Vlade RS 4162 v Sloveniji prepovedana (16. člen). Zagrožena kazen je 12.000 evrov.

S pomočju Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanje preprečevanje kršitev ni zelo velik problem, saj imamo zakonsko osnovo. Na prijazen način, lastniku preberemo člen uredbe, izročimo mu kopijo uredbe. Če ne gre, se pokliče inšpekcijo. Uporabniki so običajno hvaležni, da ni potrebno klicati inšpekcije, saj je to za njih veliko ceneje. Lahko se izognejo kazni, ki znaša celo do 12.000 evrov.


Poizkus uporabe svetlobnih topov na vaji pred koncertom Telekoma 3. septembra 2008. Na sliki je stolpnica na Slovenski 50 v centru Ljubljane. Foto Andrej Mohar, Temno nebo Slovenije.


Svetlobni topovi na vaji pred koncertom Telekoma 3. septembra 2008, posneti iz razdalje 10 kilometrov. Tovrstni svetlobni snopovi so smrtonosna past za ptice selivke, ki krožijo okoli snopov dokler jim ne zmanjka moči in poginejo. Foto Javor Kac, Temno nebo Slovenije.

O ugašanju svetlobnih topov v Ljubljani so poročali tudi na nemških spletnih straneh.