Štetje svetilk na digitalnih posnetkih

Štetje svetilk na digitalnih posnetkih

Na nočnih digitalnih posnetkih naselij so vidne številne luči zunanje razsvetljave. Gre za točkaste izvore, podobne zvezdam. Zato lahko za detekcijo uporabimo obstoječe astronomske programe za analizo digitalnih posnetkov. V konkretnem primeru smo vzeli nočni posnetek Maribora, ga pretvorili v FITS format in analizirali s programom Fitsblink. Štetje pokaže koliko svetlobnih izvorov seva dovolj velik svetlobni tok proti točki opazovališča, da sproži detekcijo.


Slika 1: nočni posnetek Maribora in okolice iz Belvija. Posneto v februarju 2005

Program Fitsblink je na posnetku našel 14775 točkastih izvorov. Podroben pregled pokaže, da je poleg pravih detekcij svetilk tudi nekaj lažnih zadetkov na osvetljenih oknih, fasadah in celo avtomobilih. Vendar pa je teh zadetkov v primerjavi s pravimi malo. Ocenjujemo, da njihovo število ne presega 5%. Vse kaže, da je štetje svetilk s pomočjo digitalnih posnetkov in programa Fitsblink zelo učinkovito orodje za ocenjevanje populacij nočne razsvetljave.


Slika 2: del posnetka Maribora na katerem so z rdečimi krogci označeni svetlobni viri, ki jih je zaznal program Fitsblink.

Treba pa je upoštevati, da iz ene lokacije ne vidimo vseh svetilk. Del namreč zastirajo stavbe in vegetacija. Zato bi morali za bolj natančno oceno narediti posnetke iz več lokacij. Program tudi ne šteje povsem zasenčenih svetilk, ker niso vidne. Bolj natančne rezultate bi nam dali posnetki narejeni v večji ločljivosti.

Če imate inštaliran Fitsblink lahko poizkusite sami prešteti svetilke. Tukaj je FITS datoteka.

Posnetek Maribora je priskrbel mag. Javor Kac. Analizo posnetka je opravil Bojan Dintinjana iz Fakultete za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani.