Jumbo pano na stolpnici TR3 v Ljubljani

Jumbo pano na stolpnici TR3 v Ljubljani

Svetovna popotnica Milanka Lange Lipovec: moti me svetloba iz več kot 5 km oddaljenega svetlobnega panoja na TR 3

Objavljamo celoten tekst protestnega pisma


Jumbo pano – nevaren LED prikazovalnik na stolpnici TR 3 v Ljubljani

Blišč in beda Slovenije. Odprto pismo ministrom in medijem.

V četrtek 15. novembra 2007 so prižgali jumbo LED prikazovalnik na stolpnici TR 3 v Ljubljani. Stvar presega vse razumne meje saj močno sveti čez polovico Ljubljane. Uporabljene so izjemno učinkovite LED diode, zato je osnesnaženje še dosti močnejše. Umetna svetloba utripajočega panoja je zlasti moteča za stanovalce višjih nadstropij, ki so v osi svetenja LED diod in imajo prost pogled na TR 3. Tovrstne inštalacije so prava ekološka bomba saj bodo številni okoliški stanovalci ponoči stalno izpostavljeni zdravju škodljivi umetni svetlobi. Posledice bodo težave pri spanju, motnje bioritma in posledično precej večja verjetnost, da zbolijo za rakom. Svetloba LED diod je tako močna, da ne pomagajo niti zavese.

Pano je last podjetja Sodobni mediji, ki je na svoji spletni zapisalo:
“V podjetju Sodobni mediji d.o.o. želimo ponuditi naročnikom najvišjo možno stopnjo prepoznavnosti s pomočjo sodobnih digitalnih medijev v zunanjem in ambientalnem oglaševanju.”


Posnetek Jumbo panoja na stolpnici TR 3 iz razdalje 1 km. Foto: Temno nebo Slovenije, 15. 11. 2007

Podjetje Sodobni mediji se očitno ne zaveda katastrofalnih posledic, ki jih bo imelo nočno svetenje panoja za okoliško prebivalstvo. O dokazani povezavi med izpostavljenostjo umetni svetlobi ponoči in rakavimi obolenji si lahko preberete članek Cirkadialni ritem in kronomedicina, objavljen v Farmacevtskem vestniku (Letnik 58, štev. 1, marec 2007). Obstajajo pa tudi številne tuje študije, ki to povezavo potrjujejo. Prizadetim okoliškim prebivalcem ne ostane drugega kot vložitev odškodninskih tožb zaradi ogrožanja zdravja, motenja posesti in posiljevanja s škodljivo umetno svetlobo. Pano predstavlja tudi kršitev Vladne uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.

Preseneča nas neodgovornost mestne uprave, ki ji očitno ni mar za zdravje in počutje meščanov in je kot kaže tudi dovolila iznakaženje arhitekture akademika prof. Edvarda Ravnikarja. Temno nebo Slovenije ostro protestira in zahteva takojšnjo odstranitev panoja.