CCD meritve atmosferske ekstinkcije in sija neba

CCD meritve atmosferske ekstinkcije in sija neba

Stalne meritve ekstinkcije in sija neba

Od avgusta 2004 obratuje na Observatoriju Črni Vrh vsenebna kamera, ki vsako jasno noč neprestano snema nebo. Slike sproti obdelujemo in shranimo na disk. Zjutraj po končanem snemanju poseben program samodejno izdela filmski posnetek, ki je javno dostopen na internetu. Osnovni namen projekta je podpora internetnim astronomskim opazovanjem z robotiziranim 60-cm teleskopom. Kmalu pa se je pokazala večstranska uporabnost tega inštrumenta. Poleg spremljanja vremenskega dogajanja namreč beleži tudi pojave svetlih bolidov, morebitnih polarnih sijev, prelete letal, ipd. Ti dogodki so zabeleženi v arhivu.

V decembru 2005 je Bojan Dintinjana nadgradil programsko opremo vsenebne kamere. Programski paket za analizo slik IRAF Apphot iz NOAO fotometrira zvezdo Severnico in okoliško nebo. Podatki se sproti kalibrirajo in rišejo v graf na spletu v realnem času. Kalibracijo smo naredili na Landoltovih sekvencah, ki smo jih posneli s 60-cm teleskopom Cichocki na isti lokaciji. Meritve so kalibrirane na standardni Johnsonov V CCD filter.

Ta dopolnitev programja nam daje zelo natančne informacije o kvaliteti nočnega neba nad širšim področjem observatorija Črni vrh. Podatki o siju in prosojnosti neba pa bodo zelo uporabni tudi za dolgoročni monitoring svetlobnega onesnaženja.

Meritve atmosferske ekstinkcije in sija neba

Meritve atmosferske ekstinkcije in sija neba v noči 30. septembra 2005. Iz poteka grafa je razvidno, da je bila noč fotometrične kvalitete (koeficient ekstinkcije v V filtru okoli 0,25), nebo pa ves čas dokaj temno s sijem med 20,3 magnitude zvečer in 20,5 magnitude na kvadratno sekundo zjutraj. Noč podobne kvalitete je bila tudi 4. avgusta 2005 (slika spodaj)