Društvo Temno nebo Slovenije kot nosilec pobude za mednarodno združenje temnih parkov (www.darkskyparks.org) organizira ali sodeluje pri vsakoletni organizaciji mednarodnega simpozija za temne parke in mednarodnega tabora za temno nebo, ki je namenjen upravnikom zavarovanih območij, strokovnjakom s področja biologije, eko-turizma, naravne in kulturne dediščine, okoljevarstvenikom in tudi predstavnikom osvetljevalske industrije ter ostalim zainteresiranim.

Poudarek simpozija je na sodelovanju med številnimi disciplinami, ki so potrebne v procesu reševanja problema svetlobnega onesnaženja. Simpozij je namenjen razpravi o tradicionalnih in novejših tematikah, povezanih s svetlobnim onesnaženjem in izkušnjah, strategijah in tehnikah za zmanjšanje tega okoljskega problema. Hkrati je priložnost za navezavo stikov, izmenjavo informacij in sodelovanje. Glavni namen je razširiti obstoječo mrežo ljudi, ki si v svojih državah prizadevamo za zmanjšanje svetlobnega onesnaževanja tako v zavarovanih območjih kot tudi izven njih.

 

Zodikalna svetloba nad Slovenijo

zodiakalna%20svetloba%20nad%20slovenijo_hmikuz[1]

Fotografije zodiakalne svetlobe nad Slovenijo, ki so bile posnete 25. oktobra 2012 zjutraj na Javorniku (1000 m n.v.). Več…